KLARINET

Veljko Klenkovski je rođen 1975. godine u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu Kornelije Stanković u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu Žorž Bize u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocenama. Dve godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljubljani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu. Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija iz Nemačke, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom Dušan Skovran, orkestrom Gudači svetog Đorđa, itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu, pri čemu se izdvajaju gostovanja u Španiji, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj, Americi i Indiji.

Veljko Klenkovski je do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Nemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a stalni je član i Balkanske kamerne akademije. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom Bruno Valter, kao i Kiparskim nacionalnim orkestrom. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestru sarađivao je sa mnogim eminentim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Kristijan Mandeal, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Klenkovski se aktivno bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Član je žirija međunarodnog takmičenja Ohridski biseri u Makedoniji i Davorin Jenko u Srbiji. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad. Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnik je nagrade Bruno Brun kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspehom.

Sava Dimitrov diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji ,,Profesor Pančo Vladigerov’’ u Sofiji i kasnije završio specijalizaciju u Parizu. Sertifikovani je ekspert kompanije H. Selmer&Cie/ Pariz kada je u pitanju klarinet. Predaje klarinet i metodologiju nastave drvenih duvača na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji i Nacionalnoj školi muzike ,,Ljubomir Pipkov”. D.M.U. (doktor muzičke umetnosti) je od 2007, vanredni professor od 2010. i redovni professor od 2013. Od 2014. je gostujući profesor na odseku za muziku Univerziteta u Skoplju. Ima diplomu Ministarstva obrazovanja i nauke za specijalna postignuća u muzici. Član je žirija na bugarskim i međunarodnim takmičenjima.

Ima mnogo nastupa kao vodeći klarinetista, a nastupao je u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu, Grčkoj i drugim zemljama. Osnivač je klarinetskog kvarteta koji je nastupao u Bugarskoj i Nemačkoj. Kao solista nastupa sa Sofijskom filharmonijom, Bugarskom nacionalnom radio filharmonijom, ,,Sofijskim solistima” kamernim muzičkim orkestrom, ,,Simfonijeta” i “Orkestral” orkestrima. Ima solo recitale u Sofiji i širom zemlje kao i Austriji, Slovačkoj i drugde. Snimao je kao solista sa kamernim sastavima na Bugarskoj nacionalnoj televiziji i radiju. Njegov muzički repertoar uključuje muzička dela svih epoha i stilova.

Autor je knjiga: ,,Bugarska škola klarineta” (2007) i ,,Način sviranja klarinetiste”. Sakupio je i objavio tri zbirke (2012, 2013, 2016.) odabranih i analiziranih etida za klarinet profesora Dimitrova.

Đuro Pete rođen je u Laslovu (Republika Hrvatska). Srednju muzičku školu završio je u klasi Vjekoslava Burića, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu 1984. god. u klasi Mihajla Kelblija. Magistrirao na istoj akademiji u klasi Nikole Srdića.

Kao učenik i student dobitnik je mnogih nagrada. Između ostalih dobitnik je I nagrade na Festivalu omladine Srbije u Knjaževcu, drugoplasirani na takmičenju umetnika u Zagrebu 1983. god. Učesnik je susreta muzičkih akademija u Ljubljani, omladinskih susreta „Zajedno“ u Sarajevu. Od 1983. god. ima status Vojvođanskog umetnika. Svirao je sa orkestrom omladinske vojvođanske filharmonije, sa omladinskim filharmonijskim orkestrom iz Pečuja (Mađarska), a snimao je za RTV Zagreb i Novi Sad. Od 1984. god. profesor je u srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Njegovi učenici takođe su dobitnici najviših nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nekoliko puta učestvovao je u radu žirija na Republičkom takmičenju, kao i u radu žirija na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu.

FLAUTA

Karolj Maročik je rođen 1961 godine u Zrenjaninu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu (teoretski i odsek flaute). Diplomirao je flautu na FMU u Beogradu u klasi profesora Miodraga Azanjca.

Pedagoškim radom je počeo da se bavi još u toku studiranja (muzičke škole u Kikindi i Zrenjaninu), a zatim u Kraljevu, Čačku i Kragujevcu.

Od školske 2004/05. godine, radi kao docent na odseku flaute na FILUM-u (Filološko umetnički fakultet) u Kragujevcu.

Tokom dvadesetpetogodišnjeg rada u njegovoj klasi je srednju školu diplomiralo 42 učenika (od toga je 30 učenika nastavilo studije flaute u zemlji i inostranstvu).

Njegovi učenici i studenti su na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili preko 100 nagrada (74 prve i specijalne) i ostvarili veliki broj javnih nastupa u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Poljska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora).

Uzima učešće u radu žirija za flautu i kamernu muziku na Republičkim takmičenjima, Rep. takmičenju Crne Gore, festivalima i Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.

Održava kurseve flaute u Srbiji i Crnoj Gori (Kotor, Budva, Bar, Novi Sad, Užice, Jagodina, Čačak, Mladenovac…).

Dobitnik nagrada (1996. i 2000. god.) za izuzetne pedagoške rezultate Saveza udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Jasna Marković Vujanović rođena je u Tuzli 1973. god, gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Kao učenica učestvovala je na brojnim takmičenjima na kojima je osvajala nagrade, od kojih su najzpaženije I savezna nagrada u Ljubljani 1988. god, te II savezna nagrada u kategoriji Kamernih sastava na Takmičenju naredne godine.

Nakon pohađanja letnjeg kursa Akademije umetnosti u Novom Sadu, a na poziv svog budućeg profesora, Marijana Egića, upisuje se na prvu godinu sudija 1990. god. Za vreme studija pohađala je kurseve renomiranih flautista (Renata Grajs-Armin, 1992. i 1994. u Italiji), učestvovala u radu mađarske sekcije flautista u Šopronu, bila polaznik kura profesora Petera Lukasa – Grafa, a nakon studija i kurseva Sofi Šerije, Janoša Balinta, Gergelja Iceša. Diplomirala je sa prosečnom ocenom 9,45.

U Muzičoj školi „Isidor Bajić“ zaposlena je od treće godine studija. Potvrda njenih pedagoških rezultata je, pored brojnih nagrada njenih učenika, i izbor za člana žirija takmičenja u Valjevu, 2005. i 2007. godina, Republičkog takmičenja 2005. i 2007, žirija na Festivalu muzičkih škola u Zaječaru 2006, takmičenju u Lazarevcu 2008. godine, kao i priznanje za najboljeg pedagoga 1995. godine na takmičenju kamernih sastava u mađarskom gradu Balašađarmatu.

Od oktobra 2006, kada je izabrana za predsednika Vojvođanske stručne komisije za flautu, bila je organizator seminara flautiste Gergelja Iceša, kao i seminara Vikend otvorenih vrata 2007. i 2008. godine, na kome je uzelo učešća preko 20 kolega iz Vojvodine, sa svojim učenicima. Za 2009/10. godinu, organizator je i koordinator akreditovanog seminara Janoša Balinta. Od 2003. aktivno radi u triju „Anima“ (flauta, violina i harfa) sa kojim ostvaruje zapažene koncerte, među kojima i nastup na Međunarodnom festivalu harfe kao i u okviru manifestacije Novosadsko leto (uz violončelo i sa solistkinjom Jelenom Bulatović (mecosopran)). 2004. godine osniva trio MaesTre sa koleginicama Aleksandrom Nikolić i Irinom Zagurskajom, koji pod nazivom Da kamera i u nešto izmenjenom sastavu ostvaruje zapažene koncerte na Novosadskom letu i u organizaciji zrenjaninskog kulturnog centra 2008. Njeni učenici osvojili su veliki broj nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima, kako u solo disciplinama tako i u kamernoj muzici.

 

Aleksandar Burkert rođen je 1963. godine u Leskovcu, gde završava nižu i srednju muzičku školu "Stanislav Binički", u klasi Radeta Ivančevića. Muzičku akademiju u Beogradu upisuje kod prof. Tahira Kulenovića, u čijoj klasi i diplomira.

Kao orkestarski muzičar na mestu prvog flautiste Duvačkog orkestra RV-a u Zemunu, pod dirgentskom palicom maestra Vladimira Mustajbašića, radi u periodu od 1989 do 1994. godine i nastupa širom tadašnje Jugoslavije. Sa orkestrom izdaju 2 CD-a i ostavljaju trajne snimke za Radio Beograd. Nastupa sa Novosadskim, Beogradskim duvačkim i novosadskim Big bendom, u čijim sastavima se predstavlja kao multiinstrumentalista svirajući alt, bariton saksofon i frulu. Predstavlja se i kao izvođač na fruli na nastupu „Koncert posvećen Fruškogorskim manastirima“, sa umetnikom Vladimirom Labatom u Kolarčevoj zadužbini (2004).

Pedagoškim radom počinje da se bavi 1987. godine u Beogradu. Radi u muzičkim školama „Petar Konjović“ Beograd, „Davorin Jenko“ Beograd, Politehnička akademija Novi Beograd, „Petar Stojanović“ Ub, gde biva nagrađen opštinskom nagradom grada Uba za rezultate postignute u oblasti pedagogije. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri njegovi učenici dobitnici su mnogobrojnih republičkih i drugih nagrada u zemlji i inostranstvu. Učestvuje u radu republičkog i drugih žirija flautskih takmičenja. 2012, 2013, 2014. i 2015. dobitnik je nagrade Femus Subotica „The best pedagogue of flute“. Za izuzetne pedagoške rezultate 2014. nagrađen je od strane Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Organizator je letnjih i zimskih škola flaute.

SAKSOFON

Ninoslav Dimov završava postdiplomske studije u klasi prof. Stojana Dimova na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju 2004 god, i stekao zvanje magistra saksofona na istom fakultetu 2006 god. Posle diplomiranja u Skoplju, produžuje svoje studije u Berlinu na Universität der Kunste, u klasi prof. Detlefa Bensmana. U Berlinu 2006 god. uspešno završava postdiplomske studije (saksofon) i produžuje sa specijalizacijom „Konzertexamen“ sve do 2009 god. Dobitnik je nekoliko, kako republičkih, tako i internacionalnih nagrada, i redovan je učesnik prestižnih seminara i master klasa saksofona u Sloveniji, Francuskoj, Nemačkoj...

Pored brojnih resitala, Ninoslav ima više solističkih nastupa sa Makedonskom filharmonijom, Kosovskom filharmonijom, „Lietzeorchester“– Berlin. Još sa početka studija, vođa je saksofon kvarteta „Dimov“ sa kojim je imao brojne nastupe (Skoplje, Dubrovnik, Sarajevo, Mostar, fastivali „Ohridsko leto“, „Skopsko leto“, itd.). U 2006 god. svira nekoliko koncerata sa Berliner Saxophon Quartett, (ansambl sa svetskim renomeom), a od 2007 god. član je i ko-osnivač „Bensmann Saxophon Quartett-a“, sa kojim ima brojne nastupe u Nemačkoj (Berlin, Duisburg, Brandenburg, Frankfurt, Buko...).

Trenutno, Ninoslav je vanredni profesor saksofona na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju i član Big bend orkestra Makedonske radio televizije.

 

Bojan Vukelić studirao je u Gracu jazz i klasičan saksofon u klasama Karlheinz Miklina, Heinrich Von Kalneina i Hannesa Kawrze. 2005. godine odlazi na usavršavanje u Keln kod profesora Claudiusa Valka, a godinu dana kasnije završava magistarske studije.

Sa „KUG“ orkestrom Opere iz Graca 2001. godine, snimio je CD, delo Tomaža Svetea-Kriton.

Sa svojim kvartetom nastupao u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Nemačkoj. Kao član HGM Jazz orkestra Zagreb svirao je na „IAJE“ festivalu u New York-u, zatim i u Švedskoj, Sloveniji, Belgiji, Austriji i Hrvatskoj.

Takođe, nastupao je sa grčkom pijanistkinjom Eleni Papaspirou u Srbiji, Austriji i Grčkoj.

Po povratku u Srbiju sa „Soul Connection Biga bandom“, predvođenim Duškom Gojkovićem, snima CD „Balkan project“. Sa istim ansamblom nastupa u Švajcarskoj, Nemačkoj i Srbiji.

Učestvuje u projektima muzičke redakcije RTS-a, sa Big bandom RTS-a i orkestrom „Pozorišta na Terazijama“.

Od 2012. godine predavač je na međunarodnoj radionici za duvače u Tivtu. Profesor je saksofona u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

 

Marija Stojadinović rođena je 1987. god. u Požarevcu. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Požarevcu, u klasi prof. Periše Stanojevića. Muzičku akademiju upisuje 2004. god. u Beogradu, u klasi prof. Ante Grgina. Od 2009. god. radi u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, kao profesor klarineta i saksofona. Član je kamernog sastava „Pulsacion“ od 2011. god.

FAGOT, OBOA,KAMERNA MUZIKA

Nenad Mirić rođen je 1950. god. u Beogradu. Magistrirao je fagot na FMU 1979. Od 1976 – 2002. je fagotista Beogradske filharmonije.

U svojstvu stručnjaka međunarodne tehničke pomoći bio je 1983/84. glavni fagotista Nacionalnog simfonijskog orkestra Dominikanske Republike i radio kao profesor na konzervatorijumu za muziku u Santo Domingu i Centru za kulturu u Santjagu. Po povratku u zemlju postaje stalni saradnik mnogih naših orkestara ( Beograd, N. Sad, Niš, Sarajevo, Dubrovnik).

Kao član Udruženja muzičkih umetnika Srbije u Jugoslaviji (od 1979.) održao je više različitih solističkih resitala, imao brojne nastupe u različitim kamernim sastavima ( od dueta do noneta), a sa različitim kamernim i simfonijskim orkestrima (Beogradska filharmonija, Nacionalni simfonijski orkestar Republike Dominikane, Niški simfonijski orkestar, kamerni gudački orkestar Dušan Skovran) u zemlji i inostranstvu izveo je nekoliko koncerata za fagot (Mocart, Vivaldi, Džejkob), a za više radio i televizijskih kuća ostvario trajne tonske zapise.

Poslednjih godina živi u Pančevu gde u MŠ „Jovan Bandur“ radi kao profesor fagota i kamerne muzike, a u MŠ „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu 2005. počinje obnovu klase fagota.

Zahvaljujući uspesima svojih učenika u poslednjih 8 godina, koji su na najznačajnijim takmičenjima (Republičko, „Jenko“, „Drveni duvači – Požarevac“, „Lisinski“, „Pančevo“, „Krško“, „Šabac“, „Kragujevac“, „Trst“) kao fagotisti i članovi kamernih sastava osvojili preko 210 prvih nagrada, od toga dva laureata solista i dva laureata kamernih ansambala, kao i tri internacionalna laureata (Trst, Krško i dva kvarteta pobednika takmičenja u Trstu) mr Nenad Mirić je često pozivan za člana žirija internacionalnih, domaćih, mađunarodnih, republičkih i školskih takmičenja u obe konkurencije.

Kao član Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, 2006.god. dobio je Nagradu za jednogodišnje istaknute pedagoške rezultate, a 2009. Nagradu za višegodišnje izuzetne pedagoške rezultate.

 

Milan Janković završio je osnovnu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ u Beogradu na vokalno-instrumentalnom odseku – oboa, u klasi profesora Dragana Lazića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu - duvački odsek – oboa, sa najvišom ocenom. Nakon redovnih studija odlazi na magistarske studije u Norvešku – Stavanger Univresity for music and dance, u klasi profesora Britte Holger i Kjersti Dahl. Po završetku magistarskih studija, 2007. godine, odlazi u Japan, gde svira u kamernom triju. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na republičkim takmičenjima i međunarodnom takmičenju za solo i kamernu muziku. Po povratku u Beograd postaje stalni saradnik Umetničkog ansambla Stanislav Binički, na mestu solo i druge oboe, kao i u pozorištu „Madlenianum“, u Beogradu, gde je radio od 2007 do 2012. godine. Kao stalni član Beogradske Filharmonije, na mestu druge oboe, od 2009. do 2011. godine, nastupao je sa najboljim svetskim dirigentima poput Zubina Mehte, Aleksandra Rahbarija, Muhaj Tanga i mnogim drugima. Do danas je sarađivao sa mnogbrojnim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar RTS-a, Crnogorski simpfonijski orkestar, Stavanger Symphony Orchestra i drugi. Pohađao je seminare kod najistaknutijih oboista, kao što su: Hansjörg Shelemberger – solista Berlinske filharmonije, profesora Konzervatorijuma u Parizu Walter David-a, kao i sa profesorima Mozarteuma: Stefan-om Shili i Passin Günter-om.

Bavljenje pedagogijom započinje kao profesor u muzičkoj školi „Miloje Milojević“ u Kragujevcu, a od 2011. godine, zaposlen je na mestu profesora oboe u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, kao i u muzičkoj školi „Josip Slavenski“. Pored uspešnog bavljenja pedagogijom i dalje je aktivan kao solo, kamerni i orkestarski muzičar.

 

Katja Žekar rođena je 1979. godine u Celju (Slovenija). Osnovno muzičko obrazovanje stekla je u rodnom Žalecu, gde je učila violinu, violu i klavir. Nakon završetka osnovnog muzičkog školovanja nastavila je obrazovanje u Srednoj muzičkoj i baletskoj školi u Ljubljani, u klasi prof. Marjana Karuze i nakon toga na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, gde je, 2003. godine, diplomirala, u klasi prof. Svave Bernhardedottir. Tokom studija redovno je svirala sa orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom RTV Slovenija i orkestrom SNG opera i balet Maribor. Nakon diplomiranja zaposlila se u MŠ Zagorje ob Savi, gde svoje znanje i iskustvo prenosi mladima. Predavala je i u MŠ Žalec i u Srednoj muzičkoj školi u Celju. Radi sa raznim kamernim ansamblima, orkestrima, pozorištima i raznim ansamblima, sa kojima nastupa širom Slovenije i Evrope, a radi i kao studijski muzičar. Sa svojim učenicima učestvuje na brojnim međunarodnim takmičenjima, gde postiže veliki uspeh i stižu do najviših nagrada. Kao mentor kamernim grupama učestvovala je na takmičenjima u Požarevcu.