KLARINET

Veljko Klenkovski je rođen 1975. godine u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu Kornelije Stanković u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu Žorž Bize u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocenama. Dve godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljubljani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu. Nastupao je kao solista sa Kraljevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija iz Nemačke, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom Dušan Skovran, orkestrom Gudači svetog Đorđa, itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu, pri čemu se izdvajaju gostovanja u Španiji, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj, Americi i Indiji.
Veljko Klenkovski je do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Nemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a stalni je član i Balkanske kamerne akademije. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom Bruno Valter, kao i Kiparskim nacionalnim orkestrom. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestru sarađivao je sa mnogim eminentim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Kristijan Mandeal, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Klenkovski se aktivno bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Član je žirija međunarodnog takmičenja Ohridski biseri u Makedoniji i Davorin Jenko u Srbiji. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad. Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnik je nagrade Bruno Brun kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspehom.

Jurij Hladnik je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani 1996. god. u klasi prof. Alojza Zupana. Kod njega je 1999. god. završio i posdiplomske studije. Za vreme školovanja osvojio je mnoge prve nagrade na takmičenjima mladih muzičara. 1996. god. učestvovao je u švajcarskom međunarodnom orkestru. 1998 bio je zaposlen kao basklarinetista u orkestru slovenske opere, a od 1999. je zaposlen kao solo klarinetist u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije. Snimao je za RTV Slovenija i RTV Maribor. Kao solist nastupio je sa brojnim orkestrima (Simfoničari RTV Slovenija, orkestar Muzičke akademije iz Ljubljane, Omladinski simfonijski orkestrar iz Celja, orkestar Akord...). Kao solist i član raznih kamernih sastava nasupio je na festivalima kao što su: Lent, Glazbeni septembar u Mariboru, Dubrovačke letnje igre, Kogojevi dani, Slovenski glazbeni dani, Noć slovenskih skladatelja, Ipavčevi kulturni dani...
Član je više kamernih sastava (Trio Opus3, Puhački kvintet PanArs, Maister trio).
Povremeno saradjuje i s drugim kamernim sastavima i orkestrima (Kvartet Akord, gudači kvartet Epidaurus...).

Lazar Kondić rođen je 27. 4. 1977. Petange-u (Luxemburg). Nižu muzičku školu završio u MŠ „Vuk Karadžić” u Loznici. Nakon toga upisao srednju muzičku školu „Isidor Bajić” u Novom Sadu, u klasi profesora Đure Petea. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi mr Nikole Srdića, gde 2000.godine diplomira sa najvišom ocenom.
Trenutno je zaposlen u srednjoj muzičkoj školi u Subotici kao profesor klarineta i šef odseka za duvačke instrumente.
Kao solista nagrađivan je na republičkim takmičenjima u Beogradu 1995. II nagrada i 1999. I nagrada. Bio je član Subotičke filharmonije kao prvi klarinet. Održao je više solističkih koncerta i sa kvartetom klarineta nastupio na mnogobrojnim svečanostima širom zemlje i inostranstva.
Pedagoški rad započinje 1998. godine u MŠ „Miloje Milojević” u Grockoj, da bi 2000. god. prešao u ŠOMO Kula i OMŠ Vrbas. Od 2002. godine zaposlen u MŠ Subotica.
Tokom dosadašnjeg pedagoškog rada sa svojim učenicima je učestvovao na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, gde su nagrađeni sa preko140 nagrada. Tokom dosadašnjeg rada u srednjoj školi sedmoro učenika iz njegove klase nastavilo je dalje školovanje na muzičkim akademijama u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci, Budimpešti i Segedinu.
Član republičkog žirija bio je u Beogradu 2003. i 2007. god, festivalskog žirija 2009. godine, a na Majskim susretima u Lazarevcu bio je član žirija od 2004 do 2010. godine.
Jedan je od osnivača i generalni sekretar (2008 – 2010) međunarodnog takmičenja „Anton Eberst” u Novom Sadu za klarinet i flautu i osnivač Femus festivala u Subotici.
Stručno se usavršavao na kursevima klarinetista mr Nikole Srdića (Novi Sad), mr Mišel Arinjona (Francuska), mr Mate Bekavca (Slovenija), mr Jože Kotara (Slovenija), mr Ante Grgina (Beograd), dr Stefani Zelnik (Amerika), mr Ognjena Popovića (Beograd), Bele Kovača (Mađarska), mr Zsolt Satmari (Mađarska) i mr Aleksandra Tasića (Novi Sad).

FLAUTA

Matej Zupan (1970) je profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Od 1996. do 2008. god. bio je solo flautista Simfonijskog orkestra Radio Slovenije. Završio je svoje diplomske i postdiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani u klasi profesora Feđe Rupela, a kasnije nastavio svoje usavršavanje kod Mario Ancilloti i pohađao master klasove ko je su držali Trevor Wye, Michel Debost, Peter-Lukas Graf i James Galway. Dobitnik je nekoliko prvih nagrada i drugih priznanja na državnim takmičenjima. Kao član ARIART duvačkog kvinteta, Kamernog orkestra Muzičke akademije skoro osnovanog Ansambla za savremenu muziku MD7 i Kamernog orkestra solista (Udruženje slovenačkih kompozitora) ali i kao solista nastupao je intenzivno u Sloveniji, Evropi i Severnoj i Južnoj Americi. Snimao je za TV i radio Slovenije, RAI i ORF.

Jasna Marković Vujanović rođena je u Tuzli 1973. god, gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Kao učenica učestvovala je na brojnim takmičenjima na kojima je osvajala nagrade, od kojih su najzpaženije I savezna nagrada u Ljubljani 1988. god, te II savezna nagrada u kategoriji Kamernih sastava na Takmičenju naredne godine.
Nakon pohađanja letnjeg kursa Akademije umetnosti u Novom Sadu, a na poziv svog budućeg profesora, Marijana Egića, upisuje se na prvu godinu sudija 1990. god. Za vreme studija pohađala je kurseve renomiranih flautista (Renata Grajs-Armin, 1992. i 1994. u Italiji), učestvovala u radu mađarske sekcije flautista u Šopronu, bila polaznik kura profesora Petera Lukasa – Grafa, a nakon studija i kurseva Sofi Šerije, Janoša Balinta, Gergelja Iceša. Diplomirala je sa prosečnom ocenom 9,45.
U Muzičoj školi „Isidor Bajić“ zaposlena je od treće godine studija. Potvrda njenih pedagoških rezultata je, pored brojnih nagrada njenih učenika, i izbor za člana žirija takmičenja u Valjevu, 2005. i 2007. godina, Republičkog takmičenja 2005. i 2007, žirija na Festivalu muzičkih škola u Zaječaru 2006, takmičenju u Lazarevcu 2008. godine, kao i priznanje za najboljeg pedagoga 1995. godine na takmičenju kamernih sastava u mađarskom gradu Balašađarmatu.
Od oktobra 2006, kada je izabrana za predsednika Vojvođanske stručne komisije za flautu, bila je organizator seminara flautiste Gergelja Iceša, kao i seminara Vikend otvorenih vrata 2007. i 2008. godine, na kome je uzelo učešća preko 20 kolega iz Vojvodine, sa svojim učenicima. Za 2009/10. godinu, organizator je i koordinator akreditovanog seminara Janoša Balinta. Od 2003. aktivno radi u triju „Anima“ (flauta, violina i harfa) sa kojim ostvaruje zapažene koncerte, među kojima i nastup na Međunarodnom festivalu harfe kao i u okviru manifestacije Novosadsko leto (uz violončelo i sa solistkinjom Jelenom Bulatović (mecosopran)). 2004. godine osniva trio MaesTre sa koleginicama Aleksandrom Nikolić i Irinom Zagurskajom, koji pod nazivom Da kamera i u nešto izmenjenom sastavu ostvaruje zapažene koncerte na Novosadskom letu i u organizaciji zrenjaninskog kulturnog centra 2008. Njeni učenici osvojili su veliki broj nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima, kako u solo disciplinama tako i u kamernoj muzici.

Aleksandar Burkert rođen je 1963. godine u Leskovcu, gde završava nižu i srednju muzičku školu "Stanislav Binički", u klasi Radeta Ivančevića. Muzičku akademiju u Beogradu upisuje kod prof. Tahira Kulenovića, u čijoj klasi i diplomira.
Kao orkestarski muzičar na mestu prvog flautiste Duvačkog orkestra RV-a u Zemunu, pod dirgentskom palicom maestra Vladimira Mustajbašića, radi u periodu od 1989 do 1994. godine i nastupa širom tadašnje Jugoslavije. Sa orkestrom izdaju 2 CD-a i ostavljaju trajne snimke za Radio Beograd. Nastupa sa Novosadskim, Beogradskim duvačkim i novosadskim Big bendom, u čijim sastavima se predstavlja kao multiinstrumentalista svirajući alt, bariton saksofon i frulu. Predstavlja se i kao izvođač na fruli na nastupu „Koncert posvećen Fruškogorskim manastirima“, sa umetnikom Vladimirom Labatom u Kolarčevoj zadužbini (2004).
Pedagoškim radom počinje da se bavi 1987. godine u Beogradu. Radi u muzičkim školama „Petar Konjović“ Beograd, „Davorin Jenko“ Beograd, Politehnička akademija Novi Beograd, „Petar Stojanović“ Ub, gde biva nagrađen opštinskom nagradom grada Uba za rezultate postignute u oblasti pedagogije. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri njegovi učenici dobitnici su mnogobrojnih republičkih i drugih nagrada u zemlji i inostranstvu. Učestvuje u radu republičkog i drugih žirija flautskih takmičenja. 2012, 2013, 2014. i 2015. dobitnik je nagrade Femus Subotica „The best pedagogue of flute“. Za izuzetne pedagoške rezultate 2014. nagrađen je od strane Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Organizator je letnjih i zimskih škola flaute.

SAKSOFON

Ninoslav Dimov završava postdiplomske studije u klasi prof. Stojana Dimova na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju 2004 god, i stekao zvanje magistra saksofona na istom fakultetu 2006 god. Posle diplomiranja u Skoplju, produžuje svoje studije u Berlinu na Universität der Kunste, u klasi prof. Detlefa Bensmana. U Berlinu 2006 god. uspešno završava postdiplomske studije (saksofon) i produžuje sa specijalizacijom „Konzertexamen“ sve do 2009 god. Dobitnik je nekoliko, kako republičkih, tako i internacionalnih nagrada, i redovan je učesnik prestižnih seminara i master klasa saksofona u Sloveniji, Francuskoj, Nemačkoj...
Pored brojnih resitala, Ninoslav ima više solističkih nastupa sa Makedonskom filharmonijom, Kosovskom filharmonijom, „Lietzeorchester“– Berlin. Još sa početka studija, vođa je saksofon kvarteta „Dimov“ sa kojim je imao brojne nastupe (Skoplje, Dubrovnik, Sarajevo, Mostar, fastivali „Ohridsko leto“, „Skopsko leto“, itd.). U 2006 god. svira nekoliko koncerata sa Berliner Saxophon Quartett, (ansambl sa svetskim renomeom), a od 2007 god. član je i ko-osnivač „Bensmann Saxophon Quartett-a“, sa kojim ima brojne nastupe u Nemačkoj (Berlin, Duisburg, Brandenburg, Frankfurt, Buko...).
Trenutno, Ninoslav je vanredni profesor saksofona na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju i član Big bend orkestra Makedonske radio televizije.

Georgios Ligeridis rođen je u Johanesburgu, u Južnoj Africi 1973, grčki saksofonista Džordž Ligeridis je diplomirao na ,,Visokoj školi muzike” u Kelnu u klasi Danijela Gautijera, kao i na ,,Nacionalnoj školi muzike u Kreteilu” u Parizu sa ,,Prvom nagradom” kada je u pitanju klasični saksofon i kamerna muzika, u klasi Žorža Porta. Pohađao je, takođe, i majstorske kurseve kod Kloda Delangla, Arnoa Bornkampa, Filipa Portožoa i učio kamernu muziku kod Ule Graf.
U isto vreme je studirao savremenu improvizaciju i klasično pevanje.
Nastupao je na koncertima u Grčkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji.
Sarađivao je sa Državnim orkestrom Soluna, orkestrom ,,Orsej” i nastupao je kao solista sa Orkestrom sofijske akademije. Radio je, takođe, sa raznim ansamblima (Atinski kvartet saksofona, Makedonski kvartet saksofona, Dortmundski ansambl saksofona, ansambl Fiksna ideja).
Koristeći savremenu improvizaciju, muzički je oplemenio nekoliko pozorišnih predstava.
Od 1993. sarađuje sa pijanistkinjom Eftihijom Veniotom i kao ,,Duo Hermes” su predstavili veliki broj dela međunarodnog repertoara sa naglaskom na francuske kompozicije, dok su istovremeno veoma zainteresovani za savremeno grčko stvaralaštvo. U ovom kontekstu, oni sarađuju sa poznatim i sa mlađim grčkim kompozitorima, izveli su nekoliko dela, predstavili grčka dela publici u inostranstvu kao i međunarodno priznatim umetnicima i snimili su kompoziciju Parisa Paraskopulosa ,,Amfipolis”. Istovremeno, značajan deo njihove aktivnosti čini ,,Bioskop-Koncert”, tokom kojeg se uživo improvizuju delovi filmske muzike i pomešaju sa predstavljanjem autentičnih dela kamerne muzike. Neka od ovih dela, posebno adaptirana, se prezentuju u obliku edukativnih nastupa u školama u Grčkoj.
2009 je osnovao ansambl ,,Novi saksofon”, koji se pojavio na mnogim koncertima i festivalima u Grčkoj i inostranstvu.
On predaje na Državnom konzervatorijumu u Solunu i na Gradskom konzervatorijumu u Neapoli-Sikis. Pošto se mnogo zanima za pedagogiju, organizovao je mnoge majstorske kurseve, dovodeći grčke studente u kontakt sa nekim od najznačajnijih izvođača i predavača širom sveta.
Organizuje ,,Olimpijski festival saksofona”.

Bojan Vukelić studirao je u Gracu jazz i klasičan saksofon u klasama Karlheinz Miklina, Heinrich Von Kalneina i Hannesa Kawrze. 2005. godine odlazi na usavršavanje u Keln kod profesora Claudiusa Valka, a godinu dana kasnije završava magistarske studije.
Sa „KUG“ orkestrom Opere iz Graca 2001. godine, snimio je CD, delo Tomaža Svetea-Kriton.
Sa svojim kvartetom nastupao u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Nemačkoj. Kao član HGM Jazz orkestra Zagreb svirao je na „IAJE“ festivalu u New York-u, zatim i u Švedskoj, Sloveniji, Belgiji, Austriji i Hrvatskoj.
Takođe, nastupao je sa grčkom pijanistkinjom Eleni Papaspirou u Srbiji, Austriji i Grčkoj.
Po povratku u Srbiju sa „Soul Connection Biga bandom“, predvođenim Duškom Gojkovićem, snima CD „Balkan project“. Sa istim ansamblom nastupa u Švajcarskoj, Nemačkoj i Srbiji.
Učestvuje u projektima muzičke redakcije RTS-a, sa Big bandom RTS-a i orkestrom „Pozorišta na Terazijama“.
Od 2012. godine predavač je na međunarodnoj radionici za duvače u Tivtu. Profesor je saksofona u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

FAGOT, OBOA, KAMERNA MUZIKA

Nenad Janković je diplomirao, magistrirao i doktorirao na FMU u Beogradu u klasi Mirka Isaeskog. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Knuta Sonstevolda i Mauricija Paeza. Osnivač je duvačkog trija i duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i jedan od osnivača ansambla Balkanska kamerna akademija 1995. godine. Nastupa kao solo fagotista Orkestra mladih Mediterana. Svira kao solo fagotista je Beogradske filharmonije.
Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom Vojske Srbije, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačima Svetog Đorđa, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope i Kamernim orkestrom YES (Youth Europen strings). Dobitnik je više nagrada na saveznim takmičenjima, prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Strezi, Italija i Oktobarske nagrade grada Beograda 1995. Održao je više resitala u svim većim gradovima Srbije, kao i u Ljubljani. Nastupao je kao kamerni muzičar, sa različitim kamernim ansamblima na najznačajnijim festivalima u zemlji i regionu – Bemus, Nomus, Nimus, Ljubljana festival, Maribor festival, Infest Bitolj, A tempo Podgorica, kao i na proslavi Svetskog dana muzike 2009. godine u Parizu. Održao je majstorski kurs na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a već šest godina je redovni predavač na letnjim muzičkim radionicama za duvačke instrumente u Tivtu. Nenad Janković svira na instrumentima ručne izrade Milan i Imperator, koji je sa puno ljubavi napravio Živan Šarčević.

Milan Janković završio je osnovnu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ u Beogradu na vokalno-instrumentalnom odseku – oboa, u klasi profesora Dragana Lazića. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu - duvački odsek – oboa, sa najvišom ocenom. Nakon redovnih studija odlazi na magistarske studije u Norvešku – Stavanger Univresity for music and dance, u klasi profesora Britte Holger i Kjersti Dahl. Po završetku magistarskih studija, 2007. godine, odlazi u Japan, gde svira u kamernom triju. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na republičkim takmičenjima i međunarodnom takmičenju za solo i kamernu muziku. Po povratku u Beograd postaje stalni saradnik Umetničkog ansambla Stanislav Binički, na mestu solo i druge oboe, kao i u pozorištu „Madlenianum“, u Beogradu, gde je radio od 2007 do 2012. godine. Kao stalni član Beogradske Filharmonije, na mestu druge oboe, od 2009. do 2011. godine, nastupao je sa najboljim svetskim dirigentima poput Zubina Mehte, Aleksandra Rahbarija, Muhaj Tanga i mnogim drugima. Do danas je sarađivao sa mnogbrojnim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar RTS-a, Crnogorski simpfonijski orkestar, Stavanger Symphony Orchestra i drugi. Pohađao je seminare kod najistaknutijih oboista, kao što su: Hansjörg Shelemberger – solista Berlinske filharmonije, profesora Konzervatorijuma u Parizu Walter David-a, kao i sa profesorima Mozarteuma: Stefan-om Shili i Passin Günter-om.
Bavljenje pedagogijom započinje kao profesor u muzičkoj školi „Miloje Milojević“ u Kragujevcu, a od 2011. godine, zaposlen je na mestu profesora oboe u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, kao i u muzičkoj školi „Josip Slavenski“. Pored uspešnog bavljenja pedagogijom i dalje je aktivan kao solo, kamerni i orkestarski muzičar.

Ilija Rajković rođen je 21. 12. 1976. god. u Požarevcu, gde je završio srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac”, odsek za muzičkog izvođača i muzičkog saradnika. Diplomirao je na odseku za opštu muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac” radi od 1997. godine.
Aktivan je u različitim sferama kulturnog života grada Požarevca, bavi se javnim izvođenjem, komponovanjem i aranžiranjem, član je većeg broja vokalnih i instrumentalnih sastava, zajedno sa kolegama iz Muzičke škole osnivač je ansambla „Mozaik”. Autor je muzike za više desetina pozorišnih predstava Centra za kulturu. Pod njegovim rukovodstvom, orkestar kulturno–umetničkog društva osvaja nekoliko nagrada na republičkim smotrama folklora i narodnog stvaralaštva.
Sa ansamblom „Mozaik” osvaja nekoliko nagrada, a kao najvažnije izdvajaju se „Nagrada za umetničko unapređenje festivala” u Valjevu 2007. godine, kao i prvo mesto u grupi na Prvom ohridskom horskom festivalu 2008. god.
Njegove kompozicije i aranžmani, uglavnom, narodnih pesama i melodija, nalaze se na repertoaru gotovo svih ansambala Muzičke škole „Stevan Mokranjac”, ali i drugih institucija, kao što su crkveni hor „Braničevo” i sl. Pored toga, veliki broj horova i ansambala širom Srbije izvodi njegove kompozicije, a takođe, širom sveta, na desetine horova izvodi po neku njegovu kompoziciju ili aranžman.
Duži niz godina autor je primera za Takmičenje mladih solfeđista u Požarevcu, kao i primera za Republičko takmičenje solfeđista u Beogradu.
Sa različitim kamernim sastavima muzičke škole postiže zapažene rezultate na takmičenjima.
Zajedno sa jednim brojem kolega rukovodi Velikim školskim ansamblom, koji se bavi izvođenjem narodnih pesama u originalnom aranžmanu.
Dobitnik je Povelje kulture grada Požarevca 2010. godine, nagrade UMBPS u šk. 2013/14. za ostvarene jednogodišnje rezultate, kao i Oktobarske nagrade Grada Požarevca 2017. godine.