ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ СОЛФЕЂИСТА

Школске 2002/03. године, на иницијативу проф. Небојше Петковића, а уз подршку директора школе проф. Зорана Марића, као и тадашњег Актива теоретске наставе, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу по први пут организује „Сусрете младих солфеђиста“, за ученике 4. и 5. разреда музичке школе. На Такмичењу, осим ученика наше школе, учествује још пар школа из Србије. Жири сачињавају сви професори који су имају ученике на том такмичењу.

Од 2003. године, до данас, „Сусрети младих солфеђиста“ доживљавају више промена, почев од категорија: увођење средње школе у такмичење, увођење дисциплина двогласно певање, познавање теорије музике, музичких облика и хармоније, па до чланова жирија, еминентих професора из поменутих области. „Сусрети“ постају „Такмичење“.

Такође, од 2003. године, проф. Марија Обретковић постаје директор овог, све масовнијег, такмичења.

До сада су на нашем такмичењу неки од „судија“ били следећи познаваоци музике – професори: Славица Смиљанић Марковић, Вера Миланковић, Бојана Маторкић, Милена Срдић, Јелена Беочанин Миљановић, Весна Кршић Секулић, Драгана Тодоровић, Јелена Михајловић Марковић, Милана Стојадиновић Милић, Јасмина Михаљица, Наталија Радовановић, Невенка Деспотовић, Душан Миленковић.

Од професора наше школе, до сада су улогу жирија имали: Татјана Босић, Катарина Јовановић, Јелена Никић, Марија Обретковић, Небојша Петковић, Игор Сарајлић, Слађана Стојановић, Јадранка Филиповић, Данијела Шошкић.

Као аутори примера и тестова, до сада су се доказали Славица Смиљанић Марковић, Весна Кршић Секулић, Драгана Тодоровић, Јелена Михајловић Марковић, Милана Стојадиновић Милић, Марија Обретковић, Илија Рајковић, као и Слађана Стојановић.

Ниједно од ових такмичења не би било оволико успешно да се професори Данијела Шошкић, Милена Арсић, Татјана Босић, Катарина Јовановић, Весна Јанковић и Драгана Костић нису потрудили да дају подстрек такмичарима и да их бодре, као испитивачи, у току наступа.

Близу 40 музичких школа из Србије је до сада узело учешће на нашем такмичењу, и уверило се у квалитет и ниво истога, као и у срдачност и гостољубивост нас, као домаћина. Осим школа из земље, до сада су нам више пута гости били и ученици из Црне Горе и Босне и Херцеговине. Око 100 професора је добило похвале, критике и савете за своје ученике, како усмено, тако и у писаној форми.

Посебну драж овог такмичења, представља отварање истог, тј. концерт ученика свих узраста из матичне школе и истурених одељења. Ученике припремају наставници солфеђа и осталих одсека. Поједини наставници и учесвују у извођењу тачака, заједно са ученицима, што представља диван пример заједничког музицирања и уживања у музици. На програму су разни жанрови, од класичног до популарног. Тиме је на најбољи начин доказано како музика може васпитно да делује на све ученике, а такође, и како настава може и треба да се прилагоди интересовањима омладине, не одступајући од естетског и професионалног нивоа, негујући добар укус и висок критеријум као циљ.

Сусрете солфеђиста смо покренули, јер тако важни предмети, као што су солфеђо и теорија, нису имали честе могућности да се употребе у такмичарском смислу...“.

Директор школе Зоран Марић, проф

„Задовољство је гледати ученике, који из године у годину све спремнији, долазе на такмичења, уживајући у предметима солфеђо и теорија музике, као и у двогласном певању...“.

Директор Такмичења Марија Обретковић, проф.