НАГРАДЕ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА

Музичка школа је изабрала ђаке генерације у основном и средњем образовању, за школску 2022/23. годину:

Душан Рајић је рођен 2008. године у Пожаревцу. Завршио је Основну музичку школу у Пожаревцу, на одсеку гитара, у класи професора Младена Ничића, са одличним успехом 5,00. Освојио је многобројне награде, од којих посебно треба истаћи 2 прве награде на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије. Прву награду 2021. године осваја у категорији солиста, а 2023. године у категорији камерних ансамбала. Такође, освојио је другу награду у категорији солиста 2023. године.
На Фестивалу музичких и балетских школа Србије 2022. године, осваја прву награду у категорији солиста, а 2023. године, прву награду у категорији камерних ансамбала.
Четири године је био учесник на међународном такмичењу „Златна нота“, у Доњем Милановцу, где је освојио 4 прве награде, од тога 3 лауреата. Прву награду, на истом такмичењу, осваја 2018. године и као победник категорије добија класичну гитару. Следеће, 2019. године, поново осваја прву награду и лауреат, као победник у својој категорији, што поново чини и 2022. године. Као ученик 6. разреда Музичке школе (2023) осваја прву награду и лауреат у својој категорији, као и посебну награду „Гран при“, као апсолутни победник фестивала, награду која се ове године први пут доделила.
Добитник је прве награде и победник у првој категорији на међународном такмичењу Naissus Guitar фестивалу у Нишу (2019).на међународном фестивалу Guitar art, у Београду, освојио је 2019. године, 6. место (прва категорија), 2020. године 2 место (друга категорија) и 2022. године 3. место (трећа категорија), у двоетапном такмичењу.
У децембру 2022. године, као учесник на XIV Ваљевском гитарском такмичењу “VART 2022“, као и на такмичењу Меморијал „Коста Манојловић“, у Смедеревској Паланци осваја прве награде.
Kао ученик Основне школе „Kраљ Александар I“ током свог школовања показао је велико интересовање из области информатике, технике и технологије, географије, физике и математике, где је освајао награде на општинским и регионалним такмичењима. Поред музике и науке себе проналази у спортским активностима, па је тако учествовао више пута на спортским такмичењима младих, а ове године је први пут учествовао и на Београдском маратону.
Представљао је Музичку школу на бројним наступима и учесник је многобројних промоција и књижевних вечери. Најзначајнији су наступи на годишњем концерту ученика музичке школе 2019. године, Светосавској академији 2020. и 2023. године, Новогодишњем концерту Музичке школе 2022. године и вечери гитаре 2023. године. Као члан камерног састава учествовао је на Новогодишњем концерту камерне музике, крајем децембра 2022. године, а као члан оркестра гитара имао је бројне наступе, од којих треба издвојити наступ у Великој сали Центра за културу поводом Дана школе, 2023. године. Имао је наступ као солиста и као члан камерне групе на концерту Музичке школе у Птују.
Из жеље да усаврши своје свирање похађао је часове код Вере Огризовић, професорке на ФМУ Београд, као полазник „Зимске школе класичне музике“ 2019. године и учествовао је на завршном концерту у Центру за културу „ Влада Дивљан“, као један од најзапаженијих полазника. Даље усавршавање стицао је и као учесник мајсторских радионица код еминентних професора као што су: Слободан Милојевић, професор на ФУ Ниш, Дарко Kарајић, професор на ФМУ Београд, Милош Јањић, професор на ФУ Ниш, Александар Хаџи — Ђордевић, професор на ФМУ Београд, Ненад
Kондић.

Коста Богдановић рођен је 11.10.2006. године. Већ са непуних 7 година постаје ученик Музичке школе, припремног разреда трубе у класи свога оца, професора Мише Богдановића, чији је ученик и данас.
Љубав према музици и неизмерно велики таленат, допринели су да се Коста у току свог школовања издвоји и забележи успехе на такмичењима и на преко 60 солистичких наступа.
Нижу музичку школу завршава јуна 2019. године, као ђак генерације и исте године уписује Средњу музичку школу одсек труба са највећим бројем бодова.
Oд почетка школовања освојио је следеће награде:
–          Три I награде на Републичком такмичењу у Београду ( 2015, 2017 и 2019. године)
–          I награда на Републичком такмичењу у Београду 2022. године – ЛАУРЕАТ
–          I награда на међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду 2022. године– ЛАУРЕАТ
–          I место на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду 2021. године
–          I место на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду 2023. године
–          I награда на такмичењу Млади виртуоз у Београду 2015. године
–          I награда на Фестивалу Музичких школа у Књажевцу 2018. године
–          I награда на међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду 2018. године.
–          I награда на међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду 2020. године.
 
Са дувачким оркестром Музичке школе 2016. године осваја I награду на такмичењу Дрвених дувача у Пожаревцу, а са оркестром средње школе 2023. године  I награду на 46. Међународном сусрету хармоникаша  у Пули, Хрватска.
2018. године учествује на Такмичењу солфеђиста у Пожаревцу, и у дисциплини солфеђо добија III награду, а 2019. и 2020. године II награду.
I награде из теорије музике осваја на Републичком и Међународном такмичењу у Београду 2020. и 2021.  године.
Као изразито надарен ученик, од 2021. године Коста прима стипендију Министарства просвете.  За освојене награде био је шест пута награђен од града Пожаревца као ученик Музичке школе, а једанпут као ученик основне школе. Добитник је Доситејеве стипендије за 2021. и 2022. годину.
У концертној делатности, наступа на свим значајним манифестацијама попут:
Концерти поводом прославе дана Музичке школе и дана Основне школе, Светосавске академије, Годишњих концерата, Свечане академије поводом градске славе Св. Тројице, Фестивала младих Основних школа, Хуманитарних концерата, Културног лета, Концерти поводом пријема амбасадора и страних делегација. У марту 2019. године био је гост на концерту трубача Петра Најдовског из Штипа, и полазник семинара чији је предавач био проф. Баже Костадинов. 2023. године био је пасивни учесник семинара трубача Пача Флореса.
Од своје 9 године, Коста је редован члан симфонијског оркестра Гвардија, са којим наступа и као солиста. Значајни концерти су:
Концерти у оквиру ЉКИ, Дани Дунава у Голубцу, Дани словенске писмености у Руском дому у Београду, Фестивал документарног филма, Дани српске културе у Темишвару, Румунија, Концерт у Бечу,Аустрија, Концерт поводом обележавања потписивања Пожаревачког мира и многи други.

Свечана додела признања одржана је 30. јуна 2023. у Концертној сали школе.

Scroll to Top