Takmičenje drvenih duvača ‒ Požarevac

Biografija

Početkom prethodne decenije nastala je ideja da bi trebalo osmisliti i organizovati jedno kvalitetno takmičenje drvenih duvača. Ideju su pokrenuli Zoran Marić, direktor škole, Periša Stanojević, prof. klarineta, Miloš Gerić, prof. klarineta u penziji iz škole „Stanković“ Beograd, Zoran Vesić, prvi klarinetista beogradske opere i Vesna Pavlović, prof. harmonike i tada pomoćnik direktora škole.

Osnovni razlog za takvu inicijativu bio je taj što u to vreme skoro da i nije bilo takmičenja za drvene duvačke instrumente, a pogotovo za klarinet, fagot i obou.

Sama takmičenja su za učenike nižih i srednjih škola svojevrsni način usavršavanja kroz nadmetanje, slušanje drugih, upoređivanje i druženje. Svi oni su budući reproduktivni umetnici i ovakav vid stručnih kontrola njihovog rada i napredovanja može da bude presudan za njihov dalji napredak. Shodno tome, a da bi još pojačali konkurenciju, doneta je odluka da Takmičenje ima međunarodni karakter, i da tu treba, za početak, uključiti i takmičare iz zemalja u okruženju, a kasnije, možda, i šire, iz Evrope.

Propozicije su napravljene tako da obuhvate učenike od najranijih uzrasta, pa do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a to je podrazumevalo da se svih ovih pet disciplina (flauta, klarinet, saksofon, oboa i fagot) podeli u šest kategorija, prema godinama starosti (bambi kategorija, pretkategorija, prva, druga, treća i četvrta kategorija). Još jedna novina uvedena je od 2012. godine. U okviru Takmičenja drvenih duvača organizovano je i Takmičenje kamernih sastava, što je jako lepo prihvaćeno od strane takmičara. Takođe, od 2014. godine nov element je kategorija studenata, kako na Takmičenju drvenih duvača, tako i na Takmičenju kamernih sastava.

Na prvom takmičenju, 2004. god. imali smo 173 učesnika, a onda iz godine u godinu taj broj se menjao, pa je tako dolazio i do 300 takmičara na svim instrumentima. Ukupno, na prvih deset takmičenja, nastupilo je 2265 učenika iz svih zemalja u okruženju, i to: 382 takmičara iz Slovenije, 249 iz Makedonije, 49 iz Crne Gore, 47 iz Bosne i Hercegovine, 39 iz Republike Srpske, 9 iz Hrvatske, 19 iz Poljske, 1 iz Bugarske, 2 iz Češke i 1468 takmičara iz Srbije. Ukupno 71 učenik je, na prvih deset takmičenja, proglašeno LAUREATIMA, što znači da su bili najbolji u svojim kategorijama, najčešće sa maksimalnim brojem bodova, a organizator ih je nagradio posebnim poklonima, kao i plaketama i medaljama. Eva Nina Kozmus, koja je proglašena laureatom na našem Takmičenju, nakon toga pobedila je na Evrovizijskom takmičenju mladih talenata.

U žiriju su uvek najistaknutiji pedagozi i umetnici iz zemlje i inostranstva, jer želimo da takmičare uvek ocenjuju najbolji, što je sigurno veliki doprinos visokom rejtingu požarevačkog takmičenja. Tog mišljenja su i sami učesnici, pa zato uvek rado i ponovo dolaze na naše takmičenje. Od petog takmičenja uveli smo i to da se članovi žirija i pismeno izjašnjavaju o sviranju svakog kandidata, pa smo dokument delili svim takmičarima, uz diplomu, što je imalo izuzetnog odjeka kod svih učesnika.

Svake godine, u okviru takmičarskih dana organizujemo za sve učesnike kvalitetne koncerte izuzetnih umetnika, studenata i učenika iz zemlje i inostranstva. Tako su svoje koncerte imali: Janoš Balint, flautista iz Mađarske, Dejan Gavrić, flautista iz Nemačke, Alenka Zupan, flautistkinja iz Slovenije, Matej Zupan, flautista iz Slovenije, Aleksandar Tasić, klarinetista, Zoran Krajišnik, gitarista, Veljko Klenkovski, klarinetista, Ognjen Popović, klarinetista, Hor klarineta AU Novi Sad, Novsadski duvački kvintet, Ivan Kirn, oboista, kao i veliki broj studenata i učenika drvenih duvačkih instrumenata.

Na svim ovim dosadašnjim takmičenjima drvenih duvača učestvovao je veliki broj učenika iz naše škole, i to sa izuzetnim uspehom. Najbolje rezultate ostvarili su Aleksandar Jankech (laureat 2006, 2008, 2009. i 2010.) i Anastasija Vojinović (laureat 2009.).

Na prva tri takmičenja direktor je bila Vesna Pavlović, prof. harmonike i tada pomoćnik direktora škole, a od četvrtog takmičenja direktor je Periša Stanojević, prof. klarineta. Nosilac posla, oko organizacije takmičenja, uvek je Aktiv duvača i rukovodstvo škole, a uz nesebičnu pomoć celog Nastavničkog veća i svih ostalih zaposlenih u školi. Takvim, nesebičnim, zajedničkim radom jedino je i bilo moguće dovesti organizaciju i sprovođenje samog takmičenja do izuzetno visokog nivoa. Svake godine se štampa takmičarska knjižica koja, pored podataka o takmičarima i njihovom programu, koji izvode na nastupu, sadrži i niz korisnih podataka o školi, gradu, žiriju, satnici, koncertima... jednostavno, ona je pravi vodič gostima za vreme takmičenja. Takmičari imaju odlične uslove za rad, kao što su sobe za usviravanje i tonske probe u salama, blagovremene informacije o satnici i događajima na takmičenju, snimanje njihovih nastupa, kao i mogućnost kupovine snimljenog materijala. Takmičenje traje tri do četiri dana, u zavisnosti od broja prijavljenih takmičara, a odvija se, istovremeno, u dve sale, gde rade po dva žirija, od ukupno četiri.

Potvrdu dobre organizacije i gostoprimstva svake godine dobijamao od samih takmičara, njihovih profesora i članova žirija, a o njihovoj iskrenosti govori to što dolaze ponovo i preporučuju nas svojim prijateljima i kolegama. To nam je uvek davalo snage da svako sledeće takmičenje bude sve bolje i bolje. Želja nam je da privučemo i takmičare iz zemalja iz kojih još nisu dolazili i time podignemo nivo i značaj takmičenja.