Такмичење дрвених дувача ‒ Пожаревац

Биографија

Почетком претходне деценије настала је идеја да би требало осмислити и организовати једно квалитетно такмичење дрвених дувача. Идеју су покренули Зоран Марић, директор школе, Периша Станојевић, проф. кларинета, Милош Герић, проф. кларинета у пензији из школе „Станковић“ Београд, Зоран Весић, први кларинетиста београдске опере и Весна Павловић, проф. хармонике и тада помоћник директора школе.

Основни разлог за такву иницијативу био је тај што у то време скоро да и није било такмичења за дрвене дувачке инструменте, а поготово за кларинет, фагот и обоу.

Сама такмичења су за ученике нижих и средњих школа својеврсни начин усавршавања кроз надметање, слушање других, упоређивање и дружење. Сви они су будући репродуктивни уметници и овакав вид стручних контрола њиховог рада и напредовања може да буде пресудан за њихов даљи напредак. Сходно томе, а да би још појачали конкуренцију, донета је одлука да Такмичење има међународни карактер, и да ту треба, за почетак, укључити и такмичаре из земаља у окружењу, а касније, можда, и шире, из Европе.

Пропозиције су направљене тако да обухвате ученике од најранијих узраста, па до завршетка средњошколског образовања, а то је подразумевало да се свих ових пет дисциплина (флаута, кларинет, саксофон, обоа и фагот) подели у шест категорија, према годинама старости (бамби категорија, преткатегорија, прва, друга, трећа и четврта категорија). Још једна новина уведена је од 2012. године. У оквиру Такмичења дрвених дувача организовано је и Такмичење камерних састава, што је јако лепо прихваћено од стране такмичара. Такође, од 2014. године нов елемент je категорија студената, како на Такмичењу дрвених дувача, тако и на Такмичењу камерних састава.

На првом такмичењу, 2004. год. имали смо 173 учесника, а онда из године у годину тај број се мењао, па је тако долазио и до 300 такмичара на свим инструментима. Укупно, на првих десет такмичења, наступило је 2265 ученика из свих земаља у окружењу, и то: 382 такмичара из Словеније, 249 из Македоније, 49 из Црне Горе, 47 из Босне и Херцеговине, 39 из Републике Српске, 9 из Хрватске, 19 из Пољске, 1 из Бугарске, 2 из Чешке и 1468 такмичара из Србије. Укупно 71 ученик је, на првих десет такмичења, проглашено ЛАУРЕАТИМА, што значи да су били најбољи у својим категоријама, најчешће са максималним бројем бодова, а организатор их је наградио посебним поклонима, као и плакетама и медаљама. Ева Нина Козмус, која је проглашена лауреатом на нашем Такмичењу, након тога победила је на Евровизијском такмичењу младих талената.

У жирију су увек најистакнутији педагози и уметници из земље и иностранства, јер желимо да такмичаре увек оцењују најбољи, што је сигурно велики допринос високом рејтингу пожаревачког такмичења. Тог мишљења су и сами учесници, па зато увек радо и поново долазе на наше такмичење. Од петог такмичења увели смо и то да се чланови жирија и писмено изјашњавају о свирању сваког кандидата, па смо документ делили свим такмичарима, уз диплому, што је имало изузетног одјека код свих учесника.

Сваке године, у оквиру такмичарских дана организујемо за све учеснике квалитетне концерте изузетних уметника, студената и ученика из земље и иностранства. Тако су своје концерте имали: Јанош Балинт, флаутиста из Мађарске, Дејан Гаврић, флаутиста из Немачке, Аленка Зупан, флаутисткиња из Словеније, Матеј Зупан, флаутиста из Словеније, Александар Тасић, кларинетиста, Зоран Крајишник, гитариста, Вељко Кленковски, кларинетиста, Огњен Поповић, кларинетиста, Хор кларинета АУ Нови Сад, Новсадски дувачки квинтет, Иван Кирн, обоиста, као и велики број студената и ученика дрвених дувачких инструмената.

На свим овим досадашњим такмичењима дрвених дувача учествовао је велики број ученика из наше школе, и то са изузетним успехом. Најбоље резултате остварили су Александар Јанкецх (лауреат 2006, 2008, 2009. и 2010.) и Анастасија Војиновић (лауреат 2009.).

На прва три такмичења директор је била Весна Павловић, проф. хармонике и тада помоћник директора школе, а од четвртог такмичења директор је Периша Станојевић, проф. кларинета. Носилац посла, око организације такмичења, увек је Актив дувача и руководство школе, а уз несебичну помоћ целог Наставничког већа и свих осталих запослених у школи. Таквим, несебичним, заједничким радом једино је и било могуће довести организацију и спровођење самог такмичења до изузетно високог нивоа. Сваке године се штампа такмичарска књижица која, поред података о такмичарима и њиховом програму, који изводе на наступу, садржи и низ корисних података о школи, граду, жирију, сатници, концертима... једноставно, она је прави водич гостима за време такмичења. Такмичари имају одличне услове за рад, као што су собе за усвиравање и тонске пробе у салама, благовремене информације о сатници и догађајима на такмичењу, снимање њихових наступа, као и могућност куповине снимљеног материјала. Такмичење траје три до четири дана, у зависности од броја пријављених такмичара, а одвија се, истовремено, у две сале, где раде по два жирија, од укупно четири.

Потврду добре организације и гостопримства сваке године добијамао од самих такмичара, њихових професора и чланова жирија, а о њиховој искрености говори то што долазе поново и препоручују нас својим пријатељима и колегама. То нам је увек давало снаге да свако следеће такмичење буде све боље и боље. Жеља нам је да привучемо и такмичаре из земаља из којих још нису долазили и тиме подигнемо ниво и значај такмичења.