Такмичење дрвених дувача

Биографија

Почетком претходне деценије настала је идеја да би требало осмислити и организовати једно квалитетно такмичење дрвених дувача. Идеју су покренули Зоран Марић, директор школе, Периша Станојевић, проф. кларинета, Милош Герић, проф. кларинета у пензији из школе „Станковић“ Београд, Зоран Весић, први кларинетиста београдске опере и Весна Павловић, проф. хармонике и тада помоћник директора школе.

Основни разлог за такву иницијативу био је тај што у то време скоро да и није било такмичења за дрвене дувачке инструменте, а поготово за кларинет, фагот и обоу.

Сама такмичења су за ученике нижих и средњих школа својеврсни начин усавршавања кроз надметање, слушање других, упоређивање и дружење. Сви они су будући репродуктивни уметници и овакав вид стручних контрола њиховог рада и напредовања може да буде пресудан за њихов даљи напредак. Сходно томе, а да би још појачали конкуренцију, донета је одлука да Такмичење има међународни карактер, и да ту треба, за почетак, укључити и такмичаре из земаља у окружењу, а касније, можда, и шире, из Европе.

Пропозиције су направљене тако да обухвате ученике од најранијих узраста, па до завршетка средњошколског образовања, а то је подразумевало да се свих ових пет дисциплина (флаута, кларинет, саксофон, обоа и фагот) подели у шест категорија, према годинама старости (бамби категорија, преткатегорија, прва, друга, трећа и четврта категорија). Још једна новина уведена је од 2012. године. У оквиру Такмичења дрвених дувача организовано је и Такмичење камерних састава, што је јако лепо прихваћено од стране такмичара. Такође, од 2014. године нов елемент je категорија студената, како на Такмичењу дрвених дувача, тако и на Такмичењу камерних састава.

На првом такмичењу, 2004. год. имали смо 173 учесника, а онда из године у годину тај број се мењао, па је тако долазио и до 300 такмичара на свим инструментима. Укупно, на првих десет такмичења, наступило је 2265 ученика из свих земаља у окружењу, и то: 382 такмичара из Словеније, 249 из Македоније, 49 из Црне Горе, 47 из Босне и Херцеговине, 39 из Републике Српске, 9 из Хрватске, 19 из Пољске, 1 из Бугарске, 2 из Чешке и 1468 такмичара из Србије. Укупно 71 ученик је, на првих десет такмичења, проглашено ЛАУРЕАТИМА, што значи да су били најбољи у својим категоријама, најчешће са максималним бројем бодова, а организатор их је наградио посебним поклонима, као и плакетама и медаљама. Ева Нина Козмус, која је проглашена лауреатом на нашем Такмичењу, након тога победила је на Евровизијском такмичењу младих талената.

У жирију су увек најистакнутији педагози и уметници из земље и иностранства, јер желимо да такмичаре увек оцењују најбољи, што је сигурно велики допринос високом рејтингу пожаревачког такмичења. Тог мишљења су и сами учесници, па зато увек радо и поново долазе на наше такмичење. Од петог такмичења увели смо и то да се чланови жирија и писмено изјашњавају о свирању сваког кандидата, па смо документ делили свим такмичарима, уз диплому, што је имало изузетног одјека код свих учесника.

Сваке године, у оквиру такмичарских дана организујемо за све учеснике квалитетне концерте изузетних уметника, студената и ученика из земље и иностранства. Тако су своје концерте имали: Јанош Балинт, флаутиста из Мађарске, Дејан Гаврић, флаутиста из Немачке, Аленка Зупан, флаутисткиња из Словеније, Матеј Зупан, флаутиста из Словеније, Александар Тасић, кларинетиста, Зоран Крајишник, гитариста, Вељко Кленковски, кларинетиста, Огњен Поповић, кларинетиста, Хор кларинета АУ Нови Сад, Новсадски дувачки квинтет, Иван Кирн, обоиста, као и велики број студената и ученика дрвених дувачких инструмената.

На свим овим досадашњим такмичењима дрвених дувача учествовао је велики број ученика из наше школе, и то са изузетним успехом. Најбоље резултате остварили су Александар Јанкецх (лауреат 2006, 2008, 2009. и 2010.) и Анастасија Војиновић (лауреат 2009.).

На прва три такмичења директор је била Весна Павловић, проф. хармонике и тада помоћник директора школе, а од четвртог такмичења директор је Периша Станојевић, проф. кларинета. Носилац посла, око организације такмичења, увек је Актив дувача и руководство школе, а уз несебичну помоћ целог Наставничког већа и свих осталих запослених у школи. Таквим, несебичним, заједничким радом једино је и било могуће довести организацију и спровођење самог такмичења до изузетно високог нивоа. Сваке године се штампа такмичарска књижица која, поред података о такмичарима и њиховом програму, који изводе на наступу, садржи и низ корисних података о школи, граду, жирију, сатници, концертима… једноставно, она је прави водич гостима за време такмичења. Такмичари имају одличне услове за рад, као што су собе за усвиравање и тонске пробе у салама, благовремене информације о сатници и догађајима на такмичењу, снимање њихових наступа, као и могућност куповине снимљеног материјала. Такмичење траје три до четири дана, у зависности од броја пријављених такмичара, а одвија се, истовремено, у две сале, где раде по два жирија, од укупно четири.

Потврду добре организације и гостопримства сваке године добијамао од самих такмичара, њихових професора и чланова жирија, а о њиховој искрености говори то што долазе поново и препоручују нас својим пријатељима и колегама. То нам је увек давало снаге да свако следеће такмичење буде све боље и боље. Жеља нам је да привучемо и такмичаре из земаља из којих још нису долазили и тиме подигнемо ниво и значај такмичења.

Лауреати

2019. година (176 такмичара)

Лауреати

Аља Гал, флаута, бамби, Маја Новак, ГШ Лендава, Словенија
Тијана Мачужић, флаута, IV, Невенка Томашевић „Стеван Мокрањац“ Краљево
DUO FLUCCORDION, камерни састави, III, Цвето Кодал, Академија за гласбо ин балет, Љубљана, Словенија
Матија Раичевић, кларинет, IV, Ђуро Пете „Исидор Бајић“ Нови Сад

Специјалну награду добили су:

Катарина Костић, саксофон, IV, Срђан Пауновић „Јосиф Маринковић“ Вршац
Стефан Маринов Такев, кларинет, IV, Сава Димитров „Љубомир Пипков“ Софија, Бугарска

Специјалну награду „Lyra Style“ добили су:

Сава Ђукић, саксофон, I, Периша Станојевић „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
Матија Раичевић, кларинет, IV, Ђуро Пете „Исидор Бајић“ Нови Сад
Катарина Ничић, флаута, I, Каролина Спречаковић „Стеван Мокрањац“ Пожаревац

Организациони одбор доделио је специјалну награду – лауреат Душку Швоњи, клавирском сараднику, за допринос у развоју такмичења.

Чланови жирија:

Кларинет:
Вељко Кленковски, Србија, председник
Сава Димитров, Бугарска
Ђуро Пете, Србија

Флаута:
Карољ Марочик, Србија, председник
Александар Буркерт, Србија
Јасна Марковић Вујановић, Србија

Саксофон:
Нинослав Димов, Македонија, председник
Бојан Вукелић, Србија
Марија Стојадиновић, Србија

Обоа, фагот, камерна музика:
Ненад Мирић, Србија, председник
Милан Јанковић, Србија
Катја Жекар, Словенија

2018. година (291 такмичара)

Лауреати

 1. Димитрије Павлов, фагот, II, Ненад Мирић, „Ј. Бандур“ Панчево
 2. Ана Шелест, флаута, I, Ангела Мијушковић, „В. Матјан“ Котор, Црна Гора
 3. Аница Мићић, флаута, II, Александар Буркерт, „Ж. Грбић“ Ваљево
 4. Лазар Мухадиновић, флаута, III, Марина Ненадовић, „Ј. Маринковић“ Београд
 5. Антонија Мирчева, флаута, IV, Ива Љубомирова, Национална музичка школа „Љ. Пипков“, Софија, Бугарска
 6. „4 Sax“, камерна, I, Рок Волк, „Мелодија ЗГШ Мута“, ГШ Словенска Бистрица, ГШ Лендава, Конзерваториј за глазбо ин балет Марибор, Словенија
 7. Нина Павшек, кларинет, II, Урош Разпотник, ГШ Загорје, Загорје об Сави, Словенија
 8. Анже Плесник Зупанц, кларинет, III, Бојан Логар, ГШ Цеље, Словенија

Специјалну награду „Владимир Урошевић“, добили су: Димитрије Павлов, Аница Мићић, Анже Плесник Зупанц.
Специјалну награду „Lyra Style“ добили су: Лазар Мухадиновић, Антонија Мирчева, Богдан Величковић, Павле Павловић, Јован Аћимовић.
Организациони одбор доделио је специјалну награду – лауреат Наташи Бургер, професору флауте, за допринос у развоју такмичења.

Чланови жирија:

Кларинет:
Вељко Кленковски, Србија, председник
Огњен Поповић, Србија
Давор Реба, Хрватска

Флаута:
Дејан Гаврић, Немачка, председник
Александар Буркерт, Србија
Марина Ненадовић, Србија
Јулијана Јанковић, Србија

Саксофон:
Матјаж Древеншек, Словенија, председник
Нинослав Димов, Македонија
Бојан Вукелић, Србија
Марија Стојадиновић, Србија

Обоа, фагот, камерна музика:
Ненад Мирић, Србија, председник
Милан Јанковић, Србија
Илија Рајковић, Србија

2017. година (203 такмичара)

Лауреати

 1. Мартин Самец, саксофон, III, Андреј Томажин, ГШ Гросупље, Словенија
 2. Катарина Лозар, флаута, I, Армандо Мариути, „В. Водопивца“ Ајдовшчина, Словенија
 3. Маша Мајцен, флаута, II, Ева Пуркељц, ГШ „Карол Пахор“ Птуј, Словенија
 4. Трио „Амикус“, камерна, I, Армандо Мариути, „В. Водопивца“ Ајдовшчина и ГШ Нова Горица, Словенија
 5. Ана трио, камерна, II, Катја Жекар, ГШ Загорје, Загорје об Сави, Словенија

Специјалну награду „Владимир Урошевић“, добила је Маша Мајцен.
Специјалну награду „Lyra Style“ добили су: Мартин Самец, Катарина Лозар, Теодора Мркајић.
Организациони одбор доделио је специјалне награде – лауреате Драгиши Живковићу, професору кларинета и Уршки Видиц, клавирском сараднику, за допринос у развоју такмичења.
Жири за саксофон доделио је посебну похвалу Ловорки Немеш Дулар, клавирском сараднику.

Чланови жирија:

Кларинет:
Вељко Кленковски, Србија, председник
Зоран Весић, Србија
Лазар Кондић, Србија

Флаута:
Јанош Балинт, Мађарска, председник
Карољ Марочик, Србија
Александар Буркерт, Србија
Каролина Спречаковић, Србија

Саксофон:
Нинослав Димов, Македонија, председник

Обоа:
Владимир Пушкаш, Србија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија

Камерна музика:
Горан Маринковић (камерна музика), Србија
Метка Подпечан (обоа), Словенија
Александар Ружичић (камерна музика), Србија

2016. година (301 такмичара)

Лауреати

 1. Мартин Самец, саксофон, II, Андреј Томажин, ГШ Гросупље, Словенија
 2. Александра Кинђић, обоа, II, Катерина Крстић, „Ј. Бандур“ Панчево
 3. Мина Нововић, обоа, VI, Владимир Пушкаш, АУ Нови Сад
 4. Маша Мајцен, флаута, I, Ева Пуркељц, ГШ „Карол Пахор“ Птуј, Словенија
 5. Аница Мићић, флаута, I, Александар Буркерт, „Ж. Грбић“ Ваљево
 6. Јулија Кривошић, фагот, V, Мирко Исаески, ФМУ Београд
 7. Лазар Мухадиновић, флаута, II, Марина Ненадовић, „Ј. Маринковић“ Београд
 8. Трио „Микс“, камерна, I, Ксенија Мијатовић, „И. Бајић“ Нови Сад
 9. Матија Раичевић, кларинет, II, Ђуро Пете, „И. Бајић“ Нови Сад
 10. Флуминати, камерна, II, Игор Сарајлић, „С. Мокрањац“ Пожаревац

Специјалне награде, у свакој дисциплини (флаута, кларинет, саксофон, обоа и фагот), добили су: такмичари Мартин СамецМина НововићЈулија Кривошић и Лазар Мухадиновић, као и Томислав Милосављевић, професор саксофона.

Чланови жирија:

Кларинет:
Вељко Кленковски, Србија, председник
Матијас Милер, Швајцарска
Лазар Кондић, Србија

Флаута:
Дејан Гаврић, Немачка, председник
Лиза Хавлина Прешичек, Словенија
Александар Буркерт, Србија

Саксофон:
Нинослав Димов, Македонија, председник

Обоа:
Владимир Пушкаш, Србија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија

Камерна музика:
Горан Маринковић (камерна музика), Србија
Метка Подпечан (обоа), Словенија
Нина Рогина (саксофон), Словенија

2015. година (281 кандидата)

Лауреати

 1. Ења Голоб, саксофон, преткатегорија, Змаго Ткавц, ГШ Словенска Бистрица, Словенија
 2. Драшко Кораћ, саксофон, III, Стојан Грубић, МШ Суботица
 3. Жига Вешлигај, саксофон, V, Петер Рохрсдорфер, Антон Бруцкнер Приватуниверситат, Линц, Аустрија
 4. Софија Миленковић, флаута, преткатегорија, Катарина Милошевић, МШ „Петар Коњовић“ Београд
 5. Клара Дрственшек, флаута, I, Андреја Истенич Липовшек, ГШ Кршко, Словенија
 6. Ања Антић, обоа, преткатегорија, Љиљана Сегеди, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
 7. Александра Кинђић, обоа, I, Катерина Крстић, МШ „Јован Бандур“ Панчево
 8. Мина Нововић, обоа, V, Владимир Пушкаш, Академија уметности Нови Сад
 9. Анже Корен, обоа, VI, Петер Тавернаро, Антон Бруцкнер Приватуниверситат, Линц, Аустрија
 10. Роберт Балинт, фагот, преткатегорија, Ненад Мирић, МШ „Јован Бандур“ Панчево
 11. Димитрије Павлов, фагот, I, Ненад Мирић, МШ „Јован Бандур“ Панчево
 12. Никола Матић, фагот, III, Ненад Мирић, МШ „Ватрослав Лисински“ Београд
 13. Реља Калапиш, фагот, IV, Петар Ристић, МШ „Станковић“ Београд
 14. Михаел Митев, фагот, V, Зоран Митев, Академија за гласбо Љубљана, Словенија
 15. Леон Дрственшек, кларинет, бамби, Петер Габрич, ГШ Кршко, Словенија
 16. Матија Раичевић, кларинет, I, Ђуро Пете, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
 17. Матиц Сотошек, кларинет, II, Роберт Пирц, ГШ Кршко, Словенија
 18. Ана трио, камерна, I, Катја Жекар, ГШ Загорје об Сави, Словенија

Специјалне награде, у свакој дисциплини (флаута, кларинет, саксофон, обоа и фагот) добили су: такмичари Драшко КораћСофија МиленковићАлександра КинђићРоберт Балинт и Матија Раичевић, као и Ђуро Пете, професор кларинета.

Чланови жирија:

Кларинет:
Зоран Весић, Србија, председник
Јуриј Хладник, Словенија
Ђуро Пете, Србија

Флаута:
Јанош Балинт, Мађарска, председник
Карољ Марочик, Србија,
Јулијана Јанковић, Србија
Растислав Менђан, Србија

Саксофон:
Бунфорд Габор, Србија, председник

Обоа:
Љиљана Сегеди, Србија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија

Камерна музика:
Горан Маринковић (камерна музика), Србија
Миомир Симоновић (флаута), Србија
Илија Рајковић (камерна музика), Србија

2014. година (268 кандидата)

Лауреати

1. АНА ТРИО, камерна, I, Катја Жекар, ГШ Загорје об Сави, Словенија
2. Дуо Белиссимо , камерна, II, Јулијана Јанковић и Дијана Сретеновић, МШ „Стеван Мокрањац“ Пожаревац и „Мокрањац“ Београд
3. Матиц Сотошек, кларинет, I, Роберт Пирц, ГШ Кршко, Словенија
4. Милош Ђорђевић , кларинет, IV, Драгиша Живковић, „Др Милоје Милојевић“ Крагујевац
5. Јована Лађевић, кларинет, VI, Огњен Поповић, ФМУ Београд
6. Роберт Балинт, фагот, преткатегорија, Ненад Мирић, МШ „Јован Бандур“ Панчево
7. Мила Миловић, обоа, II, Милан Јанковић, МШ „Мокрањац“ Београд
8. Сара Кецман, обоа, III, Љиљана Сегеди, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
9. Матевж Зупанчич, саксофон, II, Војко Трњек, ГШ Радље об Драви, Словенија

Чланови жирија:

Кларинет:
Огњен Поповић, Србија, председник
Ђуро Пете, Србија
Роберт Пирц, Словенија

Флаута:
Карољ Марочик, Србија, председник
Миомир Симоновић, Србија
Јасна Марковић Вујановић, Србија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија, председник

Саксофон:
Бојан Вукелић, Србија

Обоа:
Љиљана Сегеди, Србија

Камерна музика:
Зоран Весић (кларинет), Србија
Весна Богдановић (хармоника), Србија
Растислав Менђан (флаута), Србија

2013. година (242 кандидата)

Лауреати

1. Иза Штих, флаута, бамби, Агата Гојкошек, „Ристо Савин“ Жалец, Словенија
2. Даниел Марек Миецзковски, флаута, II, Елзбиета Дастyцх Шварц, „Зенона Брзевскиего“ Варшава, Пољска
3. Урбан Еркер, кларинет, I, Данијел Шегула, ЗГШ в самостану св. Петра ин Павла, Птуј, Словенија
4. Страхиња Павловић, кларинет, III, Љубиша Јовановић, „Ватрослав Лисински“ Београд
5. Алекса Поповић, саксофон, IV, Бојан Вукелић, „Коста Манојловић“ Земун
6. Филип Ленарт, обоа, I, Дариус Једрусик, „М. Списака“ Дабровие Горницзеј, Пољска
7. Конрад Мрозек, фагот, IV, Артур Касперек, „Јозефа Елснера“ Варшава, Пољска
8. АНА + ТРИО, камерна, I, Катја Жекар, ГШ Загорје, Загорје об Сави, Словенија

Организациони одбор такмичења доделио је специјалну награду – лауреат Том Хајшеку, клавирском сараднику за допринос у развоју такмичења.

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, Србија, председник
Љубиша Јовановић, Србија
Ђуро Пете, Србија
Петар Колевски, Македонија

Флаута:
Дејан Гаврић, Немачка, председник
Цезар Трацзевски, Пољска
Јасна Марковић Вујановић, Србија
Наташа Бургер, Словенија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија, председник

Саксофон:
Бојан Вукелић, Србија

Обоа:
Дариус Једрусик, Пољска

Камерна музика:
Зоран Весић (кларинет), Србија
Наташа Паклар (флаута), Словенија
Весна Богдановић (хармоника), Србија

2012. година (296 кандидата)

Лауреати

1. Ирина Суботић, флаута, преткате-горија, Тања Минов, „Теодор Тоша Андрејевић“ Рума
2. Роберт Погорилич, флаута, III, Милена Липовшек, Консерваториј за гласбо ин балет, Љубљана, Словенија
3. Часлав Брујић, фагот, II, Ненад Мирић, „Јован Бандур“ Панчево
4. Маша Брујић, обоа, I, Тања Малић, „Владо Милошевић“ Бања Лука, Република Српска
5. Алекса Поповић, саксофон, III, Бојан Вукелић, „Коста Манојловић“ Земун

Организациони одбор такмичења доделио је специјалну награду – лауреат Метки Подпечан, професоркиобое за допринос у развоју такмичења.

Чланови жирија:

Кларинет:
Огњен Поповић, Србија, председник
Ђуро Пете, Србија
Игор Пожар, Словенија
Милош Бјелица, Србија

Флаута:
Дејан Гаврић, Немачка, председник
Јасна Марковић Вујановић, Србија
Сунчица Лончар, Република Српска (БиХ)
Каролина Спречаковић, Србија

Фагот:
Ненад Мирић, Србија

Саксофон:
Бојан Вукелић, Србија

Обоа:
Метка Подпечан, Словенија,председник

Камерна музика:
Драгиша Живковић (кларинет), Србија
Тања Лабовић (флаута), Србија
Весна Богдановић (хармоника), Србија
Зоран Весић (кларинет), Србија
Штефан Петек (кларинет), Словенија

2011. година (174 кандидата)

Лауреати

1. Ника Павлич, флаута, II, Наташа Бургер, ГШ Загорје, Словенија

Организациони одбор такмичења доделио је специјалну награду – лауреат Ненаду Мирићу, професору фагота за допринос у развоју такмичења.

Чланови жирија:

Кларинет:
Зоран Весић, Србија, председник
Ђуро Пете, Србија
Љубиша Јовановић, Србија

Флаута:
Матеј Зупан, Словенија, председник
Сузана Марочик, Србија
Наташа Бургер, Словенија
Зоран Марић, Србија

Фагот:
Зоран Митев, Словенија

Саксофон:
Матјаж Древеншек, Словенија,председник

Обоа:
Иван Кирн, Србија

2010. година (225 кандидата)

Лауреати

1. Жељко Рађеновић, обоа, I, Емоке Гњатовић, „Владимир Ђорђевић“ Београд
2. Страхиња Павловић, кларинет, II, Љубиша Јовановић, „Ватрослав Лисински“ Београд
3. Ђорђе Кујунџић, кларинет, III, Љубиша Јовановић, „Ватрослав Лисински“ Београд
4. Никола Спасојевић, саксофон, преткате-горија, Бунфорд Габор, Музичка школа Суботица
5. Александар Јанкецх, саксофон, II, Периша Станојевић, „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
6. Доротеа Сеница, флаута, I, Валерија Камплет, СГБШ Марибор, Словенија

Чланови жирија:

Кларинет:
Јуриј Хладник, Словенија, председник
Ђуро Пете, Србија
Љубиша Јовановић, Србија

Флаута:
Јанош Балинт, Мађарска, председник
Карољ Марочик, Србија
Матеј Зупан, Словенија
Јасна Марковић Вујановић, Србија

Фагот:
Мирко Исаески, Србија, председник

Саксофон:
Зоран Кмицикевић, Србија

Обоа:
Васил Атанасов, Македонија

2009. година (213 кандидата)

Лауреати

1. Ева Вртачник, обоа, IV, Маја Којц, СГБШ Љубљана, Словенија
2. Матиц Ковачич, саксофон, преткатегорија, Игор Пожар, ГШ Брежице, Словенија
3. Александар Јанкецх, саксофон, II, Периша Станојевић, „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
4. Јан Гричар, саксофон, III, Дејан Прашичек, СГБШ Љубљана, Словенија
5. Страхиња Павловић, кларинет, I, Љубиша Јовановић, „Ватрослав Лисински“ Београд
6. Мартина Страссер, кларинет, II, Урош Горенц, ГШ Јасенице, Словенија
7. Андрија Мирковић, кларинет, III, Љубиша Јовановић, „Живорад Грбић“ Ваљево
8. Домен Марн, кларинет, IV, Јуриј Хладник, ГШ Цеље, Словенија
9. Анастасија Војиновић, флаута, бамби, Јулијана Јанковић, „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
10. Пандорка Јанакиева, флаута, преткатегорија, Силвана Чулева Атанасова, МШ „Л. Мицев Рале“ Кавадарци, Македонија
11. Дуња Коленко, флаута, II, Лија Фрајнкович, ГШ „Карол Пахор“ Птуј, Словенија

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, Србија, председник
Љубиша Јовановић, Србија
Панде Татарчевски, Македонија

Флаута:
Јанош Балинт, Мађарска, председник
Карољ Марочик, Србија
Миомир Симоновић, Србија
Душан Васиљевић, Србија

Фагот:
Мирко Исаески, Србија, председник

Саксофон:
Огњен Поповић, Србија

Обоа:
Метка Потпечан, Словенија

2008. година (248 кандидата)

Лауреати

1. Марија Спасић, флаута, IV, Катарина Азањац, „Ватрослав Лисински“ Београд
2. Сарах Јаребиц, клари-нет, I, Бојан Зелењак, ГШ „Славка Остерца“ Љутомер, Словенија
3. Владиимир Петковић, кларинет, II, Иван Ристић, „Душан Сковран“ Ћуприја
4. Александар Јанкецх, саксофон, I, Периша Станојевић, „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
5. Јанина Лоренци, саксофон, II, Рок Спрук, Гласбена шола Камник, Словенија
6. Патрицја Корнилук, обоа, IV, Дариус Једрусик, ОСМ I и II ст. Им. Ф. Шопена, Бyтом, Пољска

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, Србија, председник
Зоран Весић, Србија
Александар Тасић, Србија
Љубиша Јовановић, Србија

Флаута:
Љубиша Јовановић, Србија, председник
Аленка Зупан, Словенија
Растислав Менђан, Србија

Фагот:
Мирко Исаески, Србија, председник

Саксофон:
Владимир Трајановски, Македонија

Обоа:
Дариус Једрусик, Пољска

2007. година (268 кандидата)

Лауреати

1. Јанина Лоренци, саксофон, I, Рок Спрук, ГШ Камник, Словенија
2. Филип Петрески, саксофон, IV, Владимир Трајаноски, „И. Николовски-Луј“ Скопље, Македонија
3. Часлав Брујић, фагот, преткатегорија, Ненад Мирић, „Јован Бандур“ Панчево
4. Жива Вигали, кларинет, I, Жељко Ритлоп, ГШ Мурска Собота, Словенија
5. Никола Улемек, кларинет, IV, Љубиша Јовановић, „Даворин Јенко“ Београд
6. Радован Туровић, кларинет, II, Лазар Кондић, Музичка школа Врбас
7. Бојан Кртинић, кларинет, III, Ђуро Пете, „Исидор Бајић“ Нови Сад
8. Козмус Ева-Нина, флаута, I, Милена Липовшек, ГШ Цеље, Словенија
9. Јелена Станковић, флаута, преткатегорија, Ивана Радуловић, „Станислав Бинички“ Београд

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, ФМУ Београд, председник
Љубиша Јовановић, „Даворин Јенко“ Београд
Штефан Петек, „Карол Пахор“ Птуј, Словенија
Ђуро Пете, „Исидор Бајић“ Нови Сад

Флаута:
Љубиша Јовановић, ФМУ Београд, председник
Карољ Марочик, ФМУ Крагујевац
Аленка Зупан, ГШ Копар, Словенија

Фагот:
Ненад Мирић, „Јован Бандур“ Панчево, председник

Саксофон:
Рок Спрук, ГШ Камник, Словенија

Обоа:
Васил Атанасов, „И.Н.-Луј“ Скоље, Македонија

2006. година (292 кандидата)

Лауреати

1. Лука Митев, фагот, бамби, Зоран Митев, ГШ Крањ
2. Михајло Радивојевић, фагот, III, Петар Ристић, „Станковић“ Београд
3. Александар Јанкецх, саксофон, преткатегорија, Периша Станојевић, „Стеван Мокрањац“ Пожаревац
4. Домен Марн, кларинет, II, Јуриј Хладник, ГШ Цеље
5. Ђорђе Кујунџић, кларинет, I, Александар Антонијевић, „Коста Манојловић“ Земун
6. Доминик Стеле, кларинет, преткатегорија, Карел Лесковец, ГШ Домжале
7. Кирил Иваноски, кларинет, IV, Панде Татарчевски, Музичко училиште Битола
8. Андреа Николић, флаута, бамби, Јовица Милошевић, „Коста Манојловић“ Смедерево
9. Ивана Јенча, флаута, преткатегорија, Тамара Драгићевић, „Јосиф Маринковић“ Вршац
10. Милица Живанић, флаута, III, Сузана Марочик, „Др М. Милојевић“ Крагујевац

Чланови жирија:

Флаута:
Миомир Симоновић, ФМУ Београд, председник
Карољ Марочик, ФМУ Крагујевац
Наташа Паклар-Марковић, Љубљана, Словенија

Кларинет:
Анте Гргин, ФМУ Београд, председник
Ђуро Пете, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
Душан Содја, Љубљана, Словенија

Саксофон:
Синиша Мурић МШ „П.Кранчевић“ Сремска Митровица

Фагот:
Петар Ристић МШ „Станковић“ Београд

Обоа:
Иван Јелић ФМУ Ниш, председник

2005. година (205 кандидата)

Лауреати

1. Ева Митендорфер, флаута, I, ГШ Копер, Словенија
2. Тина Челич, флаута, II, ГШ Врхника, Словенија
3. Тадија Минчић, фагот, II, Музичка школа Ниш
4. Лариса Марјановић, саксофон, II, ГШ Копер-Изола, Словенија
5. Јанина Лоренци, саксофон, преткатегорија, ГШ Камник, Словенија
6. Барбара Ситек, обоа, IV,  „Ф. Шопен“ Бyтом, Пољска
7. Никола Ђурица, кларинет, II,  „Даворин Јенко“ Београд
8. Кристијан Борош, кларинет, IV,  „Исидор Бајић“ Нови Сад

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, ФМУ Београд, председник
Периша Станојевић, МШ „С. Мокрањац“ Пожаревац
Ђуро Пете, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
Зоран Весић, први кларинет београдске опере

Флаута:
Миомир Симоновић, ФМУ Београд, председник
Карољ Марочик, МШ „Др Војислав Вучковић“ Чачак
Наташа Паклар, Љубљана, Словенија

Фагот:
Мирко Исаески, ФМУ Београд, председник

Обоа:
Иван Јелић, ФМУ Ниш

Саксофон:
Нандор Колесар, МШ „Стеван Христић“ Апатин

2004. година (175 кандидата)

Лауреати

1. Растко Узуновић, кларинет, II, „Марко Тајчевић“, Лазаревац
2. Кристијан Борош, кларинет, III, „Исидор Бајић“, Нови Сад
3. Бисенија Перуничић, флаута, IV, „Петар Коњовић“, Ужице
4. Александар Лечић, флаута, II, „Др М. Милојевић“, Крагујевац
5. Татјана Петровић, фагот, II, „Мокрањац“, Београд
6. Лазар Санковић, обоа, I, „Петар Коњовић“, Сомбор
7. Александар Симурдић, саксофон, II, „Исидор Бајић“, Нови Сад

Чланови жирија:

Кларинет:
Анте Гргин, ФМУ Београд, председник
Зоран Весић, први кларинет београдске опере
Ђуро Пете, МШ „Исидор Бајић“ Нови Сад
Периша Станојевић, МШ „С. Мокрањац“ Пожаревац

Флаута:
Миомир Симоновић, председник, ФМУ Београд
Сузана Марочик, МШ „Др Војислав Вучковић“ Чачак
Братислав Ђурић, прва флаута београдске опере

Фагот:
Мирко Исаески, ФМУ Београд, председник

Обоа:
Иван Јелић, ФМУ Ниш

Саксофон:
Нандор Колесар, МШ „Стеван Христић“ Апатин

Scroll to Top